Kroppsfett

maj 6, 2009 at 3:58 e m 1 kommentar

Kroppsfett ett samlingsnamn på olika fettvävnader och det är varken bra att ha för mycket eller för lite kroppsfett. Kroppsfett mäts vanligtvis i procent, dvs. den procentuella andelen fett på kroppen och kan beräknas med olika metoder. Några metoder är exakta medans några är helt ovetenskapliga och kan endast ange ungefärliga resultat.

Mäta & beräkna kroppsfett

Metoderna nedan ger varierade resultat, men många gånger behöver resultatet inte vara exakt.  Om du är ute efter att se den relativa förändringen spelar val av mätmetod en mindre roll. Oavsett vilken metod du använder kommer du att se en förändring om din kroppsfettsandel förändras.

Bioimpedans

kroppsfettBioimpendans är en metod som går ut på att skicka svag ström genom kroppen. Motståndet som strömmen möter kan mätas eftersom fett och muskler leder ström olika bra kan andelen kroppsfett räknas ut.
För att få så bra resultat som möjligt bör man låta strömmen gå genom så lång sträcka som möjligt. Apparater för hemmabruk mäter ofta väldiga korta sträckor, t.ex. från fot till fot och dessa är inte lika tillförlitliga. Eftersom vävnader leder ström olika bra beroende av dess vätskemängd kan resultatet även varieras av mat och dryck. Kvinnor har även förmåga att samla på sig vatten under mensperioden och detta kan synas tydligt på resultatet. Mät under så ”normala” förhållanden som möjligt.
OBS! Bör inte användas av gravida eller personer med pacemaker!

Kalipermetoden

kaliperMed kalipermetoden mäter man hur tjockt fettlagret är på några utvalda ställen på kroppen. Det finns olika typer av kalippinstrument och noggrannheten och priserna varierar kraftigt.
Om personen som utför mätningen har erfarenhet och ett bra instrument kan kalipermetodens mätningar bli exakta. Fördelen med kaliper är att den är relativt billig. Nackdelen är att vem som helst inte kan få till noggranna resultat.

Bod-pod

bodpodEn bod-pod är en slags kapsel som mäter kroppssammansättningen. En bodpodmätning utförs när personen sitter i kapseln och resultatet sägs vara mycket tillförlitligt och exakt. Inuti bodpod-kapsel n ändras luftrycket och genom att mäta hur mycket luft som trycks undan kan man bland annat få en uppfattning om kroppens volym.
En bodpod-mätning kostar ungefär 300 kronor.

Generella riktlinjer för kroppsfett

För kvinnor gäller följande intervall:

 • 14-16 % svältgräns
 • 16-22 % mycket mager
 • 22-34 % normalt
 • 34 %- ganska fet, eller mer än ganska fet

För män gäller följande intervall:

 • 2-4 % svältgräns
 • 4-8 % mycket mager
 • 12-16 % normalt
 • 24 %- kritisk fetma
Annonser

Entry filed under: Allmänt. Tags: , , , .

Flygvärdinnedieten Ny sajt om kalorier

1 kommentar Add your own

 • 1. fresh&clean  |  maj 21, 2009 kl. 8:58 f m

  Hej!

  Jag har precis startat en blogg med ett nytt koncept. Jag publicerar bara andras inlägg! poängen är att man ska kunna hitta nya roliga bloggar utan att leta ihjäl sig. De listor med bloggar som finns idag är bara topplistor, jag vill få fram alla andra bloggar! Men för att få igång bloggen så att konceptet fungerar måste jag sprida mitt budskap (det är det jag gör nu). Under fresh&cleans rubrik på bloggen så finns det en kort förklaring till hur man gör för att publisera ett inlägg av sin egen blogg. Titta gärna in! Ju fler desto roligare… kram!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier


%d bloggare gillar detta: