Härdat fett och Transfett

maj 2, 2009 at 8:57 f m Lämna en kommentar

Transfett består av fett som innehåller transfettsyror av omättade fettsyror. Dessa transfettsyror bildas vid industriell härdning av fett men finns även i naturen mindre mängder. Fleromättade fetter är känsliga för kontakt med syre och ljus vilket innebär att vissa livsmedel som innehåller dessa fetter inte klarar av att hålla långa hållbarhetstider. För att få en längre hållbarhet härdas dessa omättade fetter för att göra dem stabilare och fastare. Fullständigt härdat fett (mättat fett) innehåller inga transfettsyror men ofta avbryts härdningsproceduren i förtid.

Ohälsosamt

Livsmedel som innehåller industriella transfetter sägs öka halten dåligt kolesterol (LDL) och sänka halten gott kolesterol (HDL) i större utsträckning än mättat fett. Ett högt intag att transfett liksom mättat fett ger en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vanliga livsmedel som brukar innehålla transfetter:

pommes frites, pajer piroger, feta kondisbitar, chokladbollar, småkakor, kex, godis, Rostad lök, Crème Fraiche, Pyttipanna, Kebabkött, Smältost, Glass, Fjällfil, Fjällyoghurt os

kebabkött härdat fett
Annonser

Entry filed under: Livsmedel. Tags: , .

Räkna BMI Retuschering till perfektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier


%d bloggare gillar detta: